London és Berlin magasan kiemelkednek a sikeres startup nagyvárosok között

London és Berlin a feltörekvő informatikai innovációs cégek legfőbb európai központja a kockázatitőke-befektetések alapján – mutatta ki az Ernst and Young könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég.

Az Ernst & Young szerdán a Die Welt című német lapban ismertetett elemzésében azt vizsgálta, hogy a kockázatitőke-befektető társaságok mely európai városokban juttattak tőkéhez startup cégeket 2013 eleje és 2014 szeptembere között. Kimutatták, hogy a mezőnyből messze kiemelkedik London és Berlin, és a két város fölénye annyira erős, hogy az utánuk következő tíz városban együtt nincs annyi támogatott startup cég, mint a brit és a német fővárosban. A vizsgált időszak alatt Londonban 187, Berlinben 145 start-up-ba fektettek kockázatitőke-befektetők. A 3. helyen álló Párizsban 66, a 4. helyen álló Barcelonában 39, az 5. helyen álló Münchenben és Dublinban 32-32 cég jutott ilyen módon forráshoz, a többi európai helyszínen pedig rendre 30-nál kevesebb cég. Az első 15 város közé a volt szocialista országok térségéből csak Berlin és a 6. helyre került Moszkva jutott be, az összes többi nyugat-európai.

Egyre több külföldi szakember érkezik a közép-európai térségből Németországba és Angliába, hogy tagjai lehessenek ezeknek a rendkívüli innovációs fejlesztésekkel rendelkező startup cégeknek. A németországi munkalehetőség reményében kiözönlő bevándorlók alatt így nem csak a szakmunkásokat és a külföldi segédmunkásokat értjük, hanem azokat a fiatalokat is, akik friss diplomájukkal egy dinamikusan fejlődő iparágban szeretnének elhelyezkedni a startup centrumokban.

’London és Berlin elsősorban nemzetközi, kozmopolita jellegéből profitál, és abból, hogy nagy számban vonz kreatív szakembereket’ – mondta a Die Weltnek Thomas Prüver kutatásvezető, megjegyezve, hogy a startup vállalatok gyakran rendkívül sokszínűek, előfordul, hogy 20 nemzet képviselői dolgoznak egy-egy cégnél.

A kutatás nagy meglepetése Berlin előretörése volt, ami az Ernst & Young szerint nem valamilyen állami fejlesztési stratégia eredménye, hanem egyszerűen annak tulajdonítható, hogy a fiatal tehetségek a németországi állások tekintetében igen kedvelik az európai metropoliszokhoz képest még mindig viszonylag olcsó német fővárost.

Töltse ki kérem a jelentkezési lapot, szívesen segítünk Önnek állást találni Németországban: