Szakmunkásként megéri elhelyezkedni külföldön

A négyszázezer forint általánosnak számít, de több helyen elérhető már a milliós fizetés is szakmunkásként külföldön.

Nehéz átlagot mondani, hogy mennyit keresnek külföldön a magyarok, hiszen kint is – ugyanúgy, mint Magyarországon – eltérően béreznek a munkaadók. Azt viszont nagy általánosságban ki lehet jelenteni, hogy külföldön az itteni bérek legalább a négyszeresét bármelyik szakmában bőven meg lehet keresni. Ausztriában, bár alacsonyabbak a bérezések, mint Németországban, 13. és 14. havi fizetéseket adnak a munkásoknak. Svájcban is keresettek a jó szakemberek, de ott a megélhetés is nagyon drága. Leginkább szakmunkásként Németországba éri meg kimenni: a németországi állások széles kínálata, a magasabb bérezés és a szinten tartható megélhetés miatt.

Aki magasabb fizetésre vágyik, Németországban próbáljon szerencsét. Ott 1000 euró (306 ezer forint) körül kezdődik a nettó fizetés. A szakmunkások közül a festők, burkolók, kőművesek és tetőfedők a legkeresettebbek, de a vendéglátóiparba is szép számmal keresnek külföldi segédmunkásokat. Az ő átlagfizetésük a heti 40 órás munka mellett 2000 euró (612 ezer forint), úgy hogy a szállást, kiutazást étkezést biztosítják nekik. A szakácsok, és pincérek, illetve a konyhai kisegítők is szinte biztosan találnak állást. Ők a szakmunkásbér alsó összegére számíthatnak, de ugyanakkor zsíros borravalóval is számolhatnak. Ennél akár jóval többet is kereshetnek a németországi munkavállalók. Egy jó és tapasztalt autószerelő egymillió forintnak megfelelő eurós fizetést kaphat, a fizetésből a családját is könnyen el tudja tartani.

A hazai bérekkel összehasonlítva Magyarországon egy bolti eladó jó esetben 100 ezer forint körül keres. Svájcban például ez 900 ezer forint körül mozog. A legalább két éves gyakorlattal rendelkező dolgozók bére nem lehet kevesebb 4100 franknál, (1 millió 45 ezer forint), míg a 3 éves tapasztalattal rendelkező dolgozóknak legalább havi 4250 frankot (1 millió 83 ezer forint) kell fizetni. Ha sikerül a költségeket alacsonyan tartani, rövid idő alatt sok pénzt meg lehet kint takarítani.

Töltse ki kérem a jelentkezési lapot, szívesen segítünk Önnek állást találni Németországban: