Megéri Németországban munkát keresni!

Aki akar, szinte biztosan el tud helyezkedni Németországban. A munkanélküliség egyre alacsonyabb, a cél már a teljes foglalkoztatottság.

Németországban tovább javul a munkaerő-piaci helyzet, és hosszabb távon létrejöhet a teljes foglalkoztatottság. Frank-Jürgen Weise a Bild című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy jelenleg 15 éve a legalacsonyabb az állás elvesztésének kockázata, ami részben annak tulajdonítható, hogy a vállalkozások a képzett munkaerő hiányának várható növekedése miatt igyekeznek megtartani az alkalmazottakat, részben pedig azért, mert gyorsan bővül több munkaerő-igényes ágazat, mint például az egészségügy. Ugyanakkor a térségi különbségek továbbra is jelentősek, hiszen például Bajorországban a cégek szinte versenyeznek a szakképzett munkavállalókért, míg máshol a 10 százalékot is meghaladja a munkanélküliségi ráta.

Nem véletlen, hogy igen magas a németországi munka iránt érdeklődők száma. A BA vezetője abból az alkalomból nyilatkozott a legnagyobb németországi lapoknak, hogy eredményes volt a 10 évvel ezelőtt bevezetett Hartz – 4 reform hatályba lépése. Ez a munkanélküli ellátás szabályait változtatta meg, és a szociális rendszer, és munkaerő-piaci szabályozás átalakítását célozta meg és alakítja 2010-es bevezetése óta.

A reform heves vitákat váltott ki a juttatások csökkentése miatt, de ugyanakkor rugalmasabbá tette a munkaerőpiacot és a BA vezetője szerint 10 év után megállapítható, hogy igen hatásos volt. A reform bevezetése idején 5,3 millió volt a munkanélküliek száma, azóta pedig 3 millió alá csökkent – mutatott rá Frank-Jürgen Weise, hozzátéve, hogy a hivatal becslése szerint a Hartz 4 nélkül jelenleg 800 ezerrel többen lennének állás nélkül.

A teljes foglalkoztatottság a leggyakrabban használt meghatározás szerint, 3 százalék alatti munkanélküliségi rátát jelent. Németországban a legutóbbi októberi adatok szerint 6,3 százalékos a munkanélküliség, a regisztrált munkanélküliek száma 2,75 millió, ami az utóbbi 10 évet tekintve a legalacsonyabb érték.

Töltse ki kérem a jelentkezési lapot, szívesen segítünk Önnek állást találni Németországban: