Húsz éve nem tapasztaltak ilyen mértékű bevándorlást

Németország a kilencvenes évek eleje óta nem tapasztalt ekkora mértékű bevándorlást összehasonlítva a 2013-as adatokkal. A német kormány jelentése szerint két éve 429 ezerrel többen vándoroltak be Németországba, mint ahányan kivándoroltak, ami 1993 óta a legmagasabb érték. A szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) a 2014-es folyamatokról adta ki az első becslését, amely szerint az úgynevezett nettó bevándorlás – a bevándorlók és a kivándorlók számának különbözete – tavaly még tovább emelkedett, elérte a 470 ezer főt.

A külföldiek szemében a németországi munkalehetőség és az ezzel járó jelentős anyagi előnyök az eddigi éveknél sokkal motiválóbban hatottak. Magyar vonatkozású végleges adatok még csak 2013-ról készültek, a kormány jelentése szerint akkor 59 995 magyar állampolgár jelentett be németországi lakóhelyet, és 34 319-en jelentkeztek ki, a vándorlási mérleg így 25 676 fős többletet jelzett, ami csökkenő tendenciát mutat az egy évvel korábbi 26 392-höz képest.

mn_1419923890nemet[1]

A külföldi segédmunkások állampolgársága alapján összeállított listán Magyarország 2013-ban a 4. helyen állt, Lengyelország, Románia és Bulgária után. 2013 végén 135 614 magyar állampolgárt tartottak nyilván Németországban. Több mint 60 százalékuk férfi. A németországi tartózkodás időtartama alapján a legnagyobb, 79 191 fős csoportot a 4 évnél rövidebb ideje bevándorolt személyek alkotják a kormányzati kimutatás szerint.

A jelentés berlini bemutatóján Thomas de Maiziere belügyminiszter kiemelte, hogy a vándorlási folyamatok túlnyomórészt az Európai Unión belüli szabad munkavállalás és lakóhelyválasztás révén zajlanak. Ezt mutatja, hogy 2013-ban a külföldi segédmunkások több mint háromnegyede az EU valamely tagországából érkezett, és a kivándorlók háromnegyede is uniós állampolgár – mutatott rá a miniszter, hozzátéve, hogy a bevándorlók nagyjából 50 százaléka egy évnél rövidebb időt tölt el a jól fizető németországi munka reményében.
A vándorlási folyamat szerkezete nem változott a megelőző évekhez képest, továbbra is az EU 2004 óta csatlakozott tagországaiból, valamint az euróövezet válsággal küzdő államaiból költöznek a legtöbben Németországba. A régiókat, településeket tekintve sem történt változás 2013-ban, a segédmunkások többsége a nagy nyugati tartományokba, Bajorországba, Baden-Württembergbe és Hessenbe költözött, a volt NDK területén pedig igen kevés bevándorló jelent meg.

Töltse ki kérem a jelentkezési lapot, szívesen segítünk Önnek állást találni Németországban: